Metamorfosen

Emanuele Coccia

wisselwerkingen

In Metamorfosen staan gedaantewisselingen in allerlei vormen centraal.

Voortleven

Het blijft een fascinerend fenomeen: een rups verandert in een vlinder, maar hun lichamen hebben vrijwel niets gemeen. Het silhouet, de anatomie, de manier van voortbewegen, zelfs hun leefomgeving is anders – de rups leeft op de aarde, de vlinder in de lucht. En toch zijn ze deel van eenzelfde leven. Datgene wat bacteriën, planten, dieren en mensen verbindt, is het feit dat eenzelfde leven op andere manieren voortleeft.

Gaia

Emanuele Coccia trekt dit fenomeen breder. Het leven wordt doorgegeven van lichaam tot lichaam, van soort tot soort, maar hetzelfde geldt voor de relatie tussen wat leeft en de Aarde: het leven is niets anders dan de vlinder van de enorme rups die Gaia heet. Al het leven is de metamorfose van deze planeet.

In de media

• Athenaeum Boekhandel, Remon den Ouden, 'Een van de mooiste filosofische teksten' (online)
Focus Knack, recensie Marnix Verplancke, 'Regenworm' (pdf)

Over de auteur

Emanuele Coccia (1976) voltooide zijn studie filosofie in Florence en was vervolgens verbonden aan universiteiten in Duitsland, Japan, Argentinië en de Verenigde Staten. Hij heeft zich beziggehouden met onderwerpen die uiteenlopen van middeleeuwse filosofie tot hedendaagse architectuur, mode en beeldcultuur. In 2016 publiceerde hij La vie des plantes, dat in tien talen werd vertaald. Sinds 2011 is hij verbonden aan de École des hautes études en sciences sociales in Parijs. Lees meer

Over de serie

In de serie Wisselwerkingen richten de auteurs de aandacht op de levende wezens om ons heen en daarbij staat niet het menselijke perspectief centraal, maar de wijze waarop dieren, mensen, planten en oneindig veel andere organismen met elkaar verweven zijn en een wereld creëren.

€ 24

Gratis verzending in NL
192 pag. | 8 april 2024
ISBN 9789490334376
Wisselwerkingen 4
Vertaling: Pieter Boulogne

Oorspronkelijke titel: Métamorphoses (Bibliothèque Rivages, 2020)

Gepubliceerd met steun van het Institut français des Pays-Bas


Gerelateerde uitgaven

 • Het levende laten opvlammen - Baptiste Morizot (ISBN: 978-94-90334-36-9)

  Het levende laten opvlammenBaptiste Morizot

  wisselwerkingen
  Hoe kunnen we ontsnappen aan de tweedeling mens-natuur? Wat betekent natuurbescherming als de natuur niet langer de omringende omgeving is?
  € 24,50
 • Leven als een vogel - Vinciane Despret (ISBN: 978-94-90334-38-3)

  Leven als een vogelVinciane Despret

  wisselwerkingen
  Wat betekent voor een vogel een ‘territorium’? Vogels kennen geen ‘aardse’ grenzen en bewegen zich vrij door de lucht. Beschermen vogels hun ‘eigendom’?
  € 23,50
 • Leren kijken - Estelle Zhong Mengual (ISBN: 9789490334406)

  Leren kijkenEstelle Zhong Mengual

  wisselwerkingen
  Planten, dieren en andere organismen vormen een levende wereld waarmee wij zijn verweven, maar ze lijken in onze cultuur niet meer dan een simpel decor van ons bestaan.
  € 34,50