Het levende laten opvlammen

Baptiste Morizot

wisselwerkingen

Hoe kunnen we ontsnappen aan de tweedeling mens-natuur? Wat betekent natuurbescherming als we de natuur niet langer opvatten als de omgeving die ons omringt, en beseffen dat beschermen voortkomt uit paternalisme?

Weefsel

In een vurig betoog voert Baptiste Morizot ons naar zijn antwoord. Wij zijn deel van een weefsel van ‘het levende’: mensen en andere levende wezens, zoals bomen, planten en micro-organismen, die onderling samenhangen. Iets wat groter is dan wijzelf kunnen we niet beschermen. Wel kunnen we de omstandigheden creëren voor autonoom herstel.

Opvlammen

Morizot hanteert de metafoor van het vuur: de biosfeer is in gevaar, maar staat niet in brand. Ecologische niches met op de situatie toegespitste oplossingen vormen de gloeiende kooltjes die de leefomgeving haar levenskracht kunnen teruggeven. Met concrete voorbeelden laat Morizot het levende opvlammen.

In de media

De Reactor, recensie Stijn De Cauwer, ‘Een cartografie van vuurhaarden en allianties’ (online)
Noorderbreedte, recensie Jesse Havinga, ‘De natuur is geen zielige zeehondenbaby’ (online)
Trouw, recensie Maurice van Turnhout, ‘De mens is niet gedoemd om de aarde te vernietigen (online)
De Nederlandse Boekengids, recensie Adelheid van Luijpen, ‘Kooltjesbewakers (online)

Over de auteur

Baptiste Morizot (1983) is een Franse filosoof. Hij is verbonden aan de universiteit van Aix-Marseille. In zijn onderzoek en publicaties staat de relatie tussen de mens en andere levende wezens centraal. Lees meer

Over de serie

In de serie Wisselwerkingen richten de auteurs de aandacht op de levende wezens om ons heen en daarbij staat niet het menselijke perspectief centraal, maar de wijze waarop dieren, mensen, planten en oneindig veel andere organismen met elkaar verweven zijn en een wereld creëren.

€ 24,50

Gratis verzending in NL
224 pag. | 18 november 2022
ISBN 9789490334369
Wisselwerkingen 1
Vertaling: Gertrud Maes

Oorspronkelijke titel: Raviver les braises du vivant (Actes Sud/Wildproject, 2020)

Gepubliceerd met steun van het CNL en het Institut français des Pays-BasGerelateerde uitgaven

 • Leven als een vogel - Vinciane Despret (ISBN: 978-94-90334-38-3)

  Leven als een vogelVinciane Despret

  wisselwerkingen
  Wat betekent voor een vogel een ‘territorium’? Vogels kennen geen ‘aardse’ grenzen en bewegen zich vrij door de lucht. Beschermen vogels hun ‘eigendom’?
  € 23,50
 • Leren kijken - Estelle Zhong Mengual (ISBN: 9789490334406)

  Leren kijkenEstelle Zhong Mengual

  wisselwerkingen
  Planten, dieren en andere organismen vormen een levende wereld waarmee wij zijn verweven, maar ze lijken in onze cultuur niet meer dan een simpel decor van ons bestaan.
  € 34,50
 • Metamorfosen - Emanuele Coccia (ISBN: 9789490334376)

  MetamorfosenEmanuele Coccia

  wisselwerkingen
  Het blijft een fascinerend fenomeen: een rups verandert in een vlinder, maar hun lichamen hebben vrijwel niets gemeen. Emanuele Coccia trekt dit fenomeen breder.
  € 24